Katuselviytymisen 10 käskyä, Tony Blauer

Katuselviytymisen 10 käskyä, Tony Blauer

1 - Älä laiminlyö harjoittelemista

Kuvittele hetken verran häviäväsi oikeassa katutappelussa. Kuvittele, mitä se tekisi itsetunnollesi, itsekunnioituksellesi ja ylpeydellesi. Kuvittele, että loukkaantuisit etkä kykenisi treenaamaan tai ehkä menemään töihin moneen viikkoon. Kuvittele, että olisit vielä fyysisesti toivuttuasikin arka sparraamaan. Kuvittele kaikki tämä mielessäsi.

Hyökkäystilanteessa et tunnistanut vaaraa ajoissa ja epäröit. Kun vihdoin aloit reagoida, sinut lyötiin jo maahan, ja vaikka yritit tosissasi pistää vastaan, sinut hakattiin.

Jälkeenpäin mietittynä ymmärsit hävinneesi tappelun useista syistä. Et ymmärtänyt tarpeeksi hyvin ja laajasti sellaisia teorioita kuten “intuitiivinen tutka”, “hyökkääjän profiili”, “raukkamaisen hyökkäyksen psykologia” ja “pelon hallinta”. Itse asiassa, et koskaan edes ollut tehnyt “raukkamainen hyökkäys” -harjoituksia. Et myöskään ollut koskaan harjoitellut “kivun sietämistä” tai “ballistista maassa kamppailua” tai analysoinut luontaisia asentoja.

Tämä skenaario on vain kuvitelmaa, ehkä jopa painajainen. Mutta sen ei tarvitse olla. Harjoittelukokonaisuutesi muodostuu yksinkertaisesti siitä, kuinka perusteellinen olet. Sanon aina oppilailleni, “jos minun tarvitsee hävitä, antakaa minun hävitä ensiluokkaiselle vastustajalle. Antakaa minun hävitä, koska hän oli parempi kuin minä. Mutta ei siksi, että minä olin huonompi.” Kuinka kovaa harjoittelet suhteessa siihen, miksi harjoittelet? Siinä sinulle miettimistä.

Valmentaja Bear Bryant sanoi, “voitontahto ei pärjää vertailussa tahdolle valmistautua voittamaan.”  Tämä on yksi suosikkisanonnoistani ja kertoo kaiken tarvittavan.

Et voi olla treenaamatta ja olettaa olevasi parhaimmillasi vain hetken varoitusajalla. Nyrkkeilijät sopivat ottelunsa kolme kuukautta etukäteen, jotta ehtisivät treenata tarpeeksi. Sinulle ei ole suotu sitä ylellisyyttä. Kuten ystäväni Marco Lala sanoi, “kestävyyttä ei voi teeskennellä"

2 - Älä kukista itse itseäsi

Taistelun henkinen puoli on niin valtava ja voimakas, että se kirjaimellisesti määrittelee, mitä teet seuraavaksi. Dan Millman kirjoitti näin: ”Kun vastassasi on vain yksi vastustaja, ja epäilet itseäsi, olet alakynnessä.”

Vaikuttavia sanoja. Mielesi voi olla liittolaisesi tai kaikista vahvin vastustajasi. Ajatuksesi voivat joko motivoida sinua tai ne voivat luoda sisäisen psykologisen ja fyysisen halvaustilan.

Psykologinen pelko johtaa epäilemiseen ja epävarmuuteen. Hallitsemattomana se voi johtaa jopa paniikkiin. Täysin pyytämättä sisäinen uhrisi alkaa miettiä: Mitä jos häviän? Mitä jos se sattuu? Mitä jos epäonnistun? Tällaiset ajatukset täytyy eliminoida kokonaan omasta sanavarastostasi, jotta kykenisit toimimaan mahdollisimman tehokkaasti. Ajatustesi ja sisäisten keskustelujesi tulee olla positiivisia, vakuuttavia ja motivoivia. Sisäisen valmentajasi täytyy auttaa sinut nousemaan uusiin sfääreihin, ylittämään itse itsellesi asettamat rajoitukset, johdattaa sinut minne muut eivät ole kulkeneet... No, pointti tuli varmaan selväksi. Älä siis kukista itse itseäsi.

3 - Älä luovuta

Halu selviytyä on luultavasti se osa-alue, johon harjoittelussa panostetaan vähiten. Se on myös tärkein osa-alue. On toki tärkeää tietää, mitä pitää tehdä ja millaisia välineitä hyödyntää, mutta se ei ole mitään verrattuna haluun selviytyä hengissä. Jos tekniikkasi on huippuluokkaa, muttet hyödynnä viimeisiäkin voimavarojasi, lyön varmasti vetoa vastustajan puolesta, joka taistelee sydämellään. Tahto voittaa taidon. Älä luovuta tarkoittaa juuri sitä ­– älä luovuta. Sinun tulee tutkia tätä.

Harjoittelusta huolimatta eteen voi tulla tilanteita, jotka pääsevät yllättämään. Äkillinen väkivalta tai tietyt uhat mukavuusalueesi ulkopuolella voivat heittää meidät tunteiden valtaan ja herättää sisäiset uhrimme. Jotta tällaisessa tilanteessa päästäisiin takaisin tasapainoon, autan oppilaitani hyödyntämään selviytymishaluaan laittamalla heidät kirjoittamaan listan asioista, jotka he menettävät, jos he häviävät taistelun.

Tämä lista opetellaan ulkoa (ihannetilanteessa paljon ennen minkäänlaista kiistaa), jolloin se toimii alitajuisena motivaattorina ja laukaisee puolustusmekanismit niissä tilanteissa, kun teoreettinen taistelijapuolemme kärsii teknisistä vaikeuksista.

Listalla tulisi olla elämäsi tärkeimmät ihmiset, paikat ja asiat. Sinun täytyy muistuttaa itseäsi, että jos luovutat tappelussa, saatat yhtä hyvin joutua luopumaan listastasikin.

Vuonna 1987 tästä konseptista kehitettiin Be Your Own BodyGuardTM -periaate. Se on voimakas vertauskuva kadulla selviytymiselle. Joskus meistä tuntuu siltä, että ehtisimme jonkun toisen apuun nopeammin kuin kykenisimme puolustamaan itseämme. Tämä on yleinen tunne, mutta se ei ole järin käytännöllinen, jos oletkin itse uhrina. Kysy siis itseltäsi, kenen tai minkä puolesta taistelisit kuolemaan asti? Ja jos sinä olet sen henkilön henkivartija, kuka on sinun?

Vastaus: voit itse olla itsesi henkivartija. 

4 - Älä pelkää pelkoa

Vastustajaasikin vaarallisempi on oma mielesi. Jos se ei tue sinua, sinut on jo melkein voitettu ennen kuin taistelu on edes ehtinyt alkaa. Pelkoa on olemassa oikeastaan kahta eri laatua: biologista ja psykologista.

Biologinen pelko on lähes koko nykyisen historiamme ajan kuvailtu ”taistele tai pakene” -syndroomana. Tästä määritelmästä ei kuitenkaan ole hyötyä siinä vaiheessa, kun taistelu on jo käynnissä, eikä se myöskään ole kovin oleellinen menestymisen kannalta. Vaikka selviytymisvaistosi aiheuttama adrenaliinihyöky vaikuttaakin osaltaan onnistumiseen, mieli on kuitenkin lopulta se, joka päättää, mitä kussakin tilanteessa teet.

Psykologinen pelko puolestaan on henkinen ja tunneperäinen tila. Sitä voidaan siis hallita ja hyödyntää toiminnassa. Mutta, pelonhallinnan tuntemattomuuden vuoksi, pelko sellaisena kuin me sen tunnemme aiheuttaa usein henkistä lamaantumista, jolloin vartalosi ei kykene liikkumaan. Lamaantuminen ja paniikki johtuvat psykologisesta pelosta, kun mieli luo kuvia epäonnistumisesta ja kivusta. Tämän prosessin ymmärtäminen on oleellista, jotta kykenet voittamaan pelon.

Käytämme kolmen kohdan listaa muistuttamaan itseämme siitä, että psykologinen pelko on vain mielemme aiheuttamaa.

1. False Evidence Appearing Real F.E.A.R. = Epätodet todisteet vaikuttavat tosilta

(ulkoiset ärsykkeet, jotka häiritsevät; konkreettiset asiat: aseet, useampi vastustaja jne.)

2. False Expectations Appearing Real F.E.A.R. = Epätodet ennakko-odotukset vaikuttavat tosilta

(sisäiset ärsykkeet, jotka häiritsevät; kuvitelmat, mielikuvat kivusta ja epäonnistumisesta)

3. Failure Expected Action Required F.E.A.R. = Odotamme epäonnistuvamme, kun pitäisi toimia

(tee nyt edes JOTAIN!)

Kuuluisan nyrkkeilyvalmentajan Cus D’Amaton mukaan ”sankarin ja pelkurin välinen ero on siinä, mitä he tekevät pelollaan”. Kun tunnet pelkoa seuraavan kerran, taistele sitä vastaan. Haasta se. Vastusta sitä. Älä pelkää pelkoa – me kaikki tunnemme sitä. Taistele ensin pelkoasi ja sitten edessäsi seisovaa vastustajaa vastaan. Tämä on yksi niistä asioista, jotka kasvattavat sinua ihmisenä.

5 – Älä paljasta aikeitasi

Kun on aika taistella, suurin osa ihmisistä paljastaa aikeensa. Tähän virheeseen sortuu ajoittain jokainen ja jokaista tyylilajia edustava taistelija, mukaan lukien sinä ja minä. Niin katutappelijat kuin ammattinyrkkeilijätkin, niin armeijan kenraalit kuin sarjamurhaajatkin, me kaikki teemme sitä: viestitämme aikeitamme.

Suurimmaksi osaksi tällaisen viestittämisen ajatellaan olevan fyysisiä eleitä, mutta tosiasiassa fyysinen viestittäminen on jo kolmas vaihe viestittämisen ”dominoefektissä”. Muistutan aina seminaarieni osanottajia siitä, että vastustajan voi voittaa vain kuin hän tekee virheen. Ajattelepa itsekin. Hyvä tilaisuus iskeä on juuri sillä samalla viestittämisen hetkellä, kun vastustaja paljastaa aikeensa, kun hän epäröi tai keskittyminen herpaantuu hetkeksi.

Mieti niitä kaikkia tapoja, joilla paljastamme suunnitelmamme, niitä merkkejä, jotka toimivat viestinviejinä: suuttumus, epätasainen hengitys, tietyn asennon ottaminen, tyrmäyksen yrittäminen, uhkaileminen. Nämä ovat yleisimpiä viestejä, jotka antavat kokeneelle vastustajalle mahdollisuuden valmistautua henkisesti. Pidä mielessä, että vastustajasi tulisi olla viimeinen henkilö, joka osaa odottaa hyökkäystäsi.

Tämä on niin laaja aihe, että näin lyhyt kappale ei tee sille oikeutta. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että tappeleminen on kuin tennistä pelaisi: se pelaaja, joka tekee eniten pakottamattomia virheitä, yleensä häviää. Mutta muista katsoa asiaa myös laajemmin.  Tutustu raukkamaisen hyökkäyksen psykologiaan ja teoriaan ei-väkivaltaisista aseinnoista.

6 – Älä häviä katukamppailua

On tärkeää tietää etukäteen selviävänsä autenttisesta katukamppailusta. Autenttisella tarkoitan oikeaa tilannetta, jossa sinulla on sekä moraalinen että eettinen syy toimia. Vain siinä tapauksessa voit olla täysin varma ja päättäväinen, ja vain siinä tapauksessa sinulla on hyvyys ja universumi puolellasi. Tämä saattaa kuulostaa kornilta, mutta kun käytät taitojasi elämän säilymisen etkä kuoleman puolesta (mikä olisi kykyjesi väärinkäyttöä), käytössäsi oleva henkinen voima on rajaton, eksponentiaalinen.

Sinun täytyy myös osata suhtautua oikein vähättelevään ja halventavaan egoosi. Oikeaa tappelua ei ”voiteta” ­– oikeasta tappelusta selvitään. Voittaminen ja häviäminen ovat vain egon käyttämiä termejä. Ajattele selvitymistä, elämääsi ja sitä, miksi tulet selviämään. Siinä piilee todellinen voima.

Muista tämä: älä koskaan taistele silloin, kun vastustajasi haluaa. Älä koskaan taistele siellä, missä vastustajasi haluaa. Äläkä koskaan taistele sillä tavalla kuin vastustajasi haluaa. Muista nämä kolme kohtaa, ja minä lyön vetoa puolestasi. Sun Tzu kirjoitti aikoinaan näin: ”Strategian huippu on hyökkäys vastustajan strategiaa vastaan.” Tutki ja opiskele tätä lisää.

*Puhtaasti strategisella tasolla voit myös lueskella samuraiden tutkielmia mielestä, egosta ja kuolemasta. Ne kertovat paljon oikeanlaisesta mielentilasta hengenvaarallisessa taistelussa. Jos näet edes pienen pilkahduksen sellaisen mielentilan voimasta, tunnistat todellisen voiman etkä varmasti käytä sitä väärin.

7 – Älä kerjää katastrofia

Olet varmasti kuullut puhuttavan vaikeuksien kerjäämisestä. Niin moni väkivallan uhri on unohtanut hyödyntää sellaisia yksinkertaisia taitoja kuten tietoisuus ja vältteleminen. Kukaan ei ansaitse olla uhri, mutta monet tragediat johtuvat suunnitelmattomuudesta. Vaikka maailma on ihmeellinen ja uskomaton paikka, se on myös täynnä vaaroja. Jos otat tämän yksinkertaisen totuuden huomioon ja käytät vähän aikaa omien selviytymistyökalujen kehittämiseen, voit palata siihen tärkeimpään: elämästä nauttimiseen.

Ajatellaan yksinkertaisuuden vuoksi, että uhreja on kahta eri tyyppiä: sellaisia, jotka kieltävät todellisuuden eivätkä kiinnitä huomiota ympärillään tapahtuvaan (apatia johtaa yleensä tuhoon), ja sellaisia, jotka aiheuttavat vaaroja joka käänteessä. Jos sinulla ei ole vielä ollut tilaisuutta lukea Gavin De Beckerin erinomaista kirjaa ”The Gift of Fear”, hanki se itsellesi. Se on mielestäni ensimmäinen kerta, kun kukaan on onnistunut tehokkaasti kuvaamaan pelkosignaalia positiivisena ja hyödyllisenä välineenä vaaran ja väkivallan torjunnassa. Hänen esimerkkinsä ja teoriansa ovat tervetulleita lisäyksiä siihen arsenaaliin, jota tarvitaan väkivallan välttämiseen.

Olisi tietysti mukavaa, jos pelkkä selviytymissignaaleihin luottaminen riittäisi vaaran havaitsemiseen ja välttämiseen. Valitettavasti vastaan saattaa tulla sellaisiakin tilanteita, joissa teemme kaiken oikein, mutta löydämme silti itsemme keskeltä pahinta mylläkkää ja joudumme toimimaan. Valmistautuminen on ehdottoman tärkeää.

Opettele arvioimaan stimulaatio etukäteen. Tämä ajattelutapa säästää sinut vaikeuksilta, jos vain viitsit tehdä vähän tutkimusta. Loppujen lopuksi suurin osa vaaratilanteista on kuitenkin vältettävissä oikeanlaisella asenteella, tietoisuudella ja etukäteisarvioinnilla.

Perehdy erityisesti näihin kriittisiin osa-alueisiin:

  • Arvioi rutiinisi. Onko jotain selkeää paikkaa, jossa kimppuusi voitaisiin käydä? Onko aikataulussasi, käyttäytymisessäsi, asuinpaikassasi tai muussa jotain sellaista, joka lähettää rikollisille viestin käydä kimppuun? Milloin itse hyökkäisit ja miksi?

  • Arvioi mielesi. Millainen ihminen olet? Löydätkö itsesi usein ristiriitatilanteista tai yhteenotoista? Kuinka suhtaudut niihin? Menetätkö hermosi nopeasti? Hyväksytkö väkivallan (sanallisen, henkisen tms.) liian helposti? Kumpikin reaktio voi aiheuttaa vakavia ongelmia väkivaltaisessa yhteenotossa.

  • Arvioi arsenaalisi. Saatat olla huolehtinut rutiinistasi ja olla täysin itsesi herra, mutta voit silti joutua uhatuksi. Mitä erikoistaitoja sinä tuot mukanasi tilanteeseen? Monet meistä kehittyvät suhteellisen taitaviksi käyttämään pelkkiä paljaita käsiään harjoitustilassa, jossa tunnemme säännöt ja vastustajat, kontaktille on asetettu rajat, meillä on varusteet päällä... Tajusit varmaan. Ymmärrätkö todella tilanteen kadulla? Oletko itsevarma siinä tilassa? Jopa asetta vastaan? Tilanteessa, jossa täytyisi selvitä hengissä? Täydellinen itsevarmuus saavutetaan, kun kysyy itseltään olennaiset kysymykset ja ottaa selvää tyydyttävistä vastauksista. Sitä kutsutaan ennakoinniksi. Tämähän on kuitenkin sinun elämäsi.

Apatia ja todellisuuden kieltäminen sinetöivät kohtalosi yhteenotossa. Muut persoonallisuuden häiriöt kuten paisunut ego, perätön alemmuuskompleksi ja liiallinen itsevarmuus vaikuttavat kaikki turvallisuuteen. Ne aiheuttavat ongelmia kaikentyyppisissä yhteenotoissa. Kannattaa siis olla ennakoiva sellaisten asioiden suhteen, jotka voivat aiheuttaa sinulle harmia.

Minulla on yksinkertainen olettamus, joka saa minut pysymään rehellisenä ja havainnoimaan itseäni. Minä uskon, että me koemme yhteenottoja kaikkina elämämme päivinä. (Yhteenotto tässä tapauksessa tarkoittaa kaikkia niitä tilanteita, jotka vaikuttavat hetkistä nauttimiseen – jotkut ottavat liikenteenkin loukkauksena itseään kohtaan!) Siitä syystä se rauhallisuuden ja selkeyden aste, jolla reagoimme näihin tilanteisiin, määrittelee täysin päivämme laadun ja myöskin elämämme laadun.

8 – Älä tapa, ellei se ole täysin välttämätöntä

Bruce Lee kirjoitti Jeet Kune Don periaatteissa näin: “Unohda voittaminen ja häviäminen; unohda ylpeys ja kipu. Anna vastustajasi hipaista ihoasi ja itsesi iskeä häntä; anna hänen iskeä sinua ja itsesi murtaa hänen luunsa; anna hänen murtaa luusi ja itsesi viedä häneltä hengen. Älä murehdi sitä, pääsetkö turvallisesti pakoon – aseta elämäsi häneen eteensä!”

Mitä mieltä olet? Aika vaikuttavaa, eikö? Huomaa, kuinka se loi mielikuvia ja vaikutti mielentilaasi: voima vai pelko? Vaikka tällä lainauksella on oma arvonsa, se voi myös olla vaarallinen väärin analysoituna.

Monet, jotka aloittavat kamppailulajin puolustaakseen itseään, uskovat myyttiseen mielikuvaan rautaisista hermoista, läpäisemättömästä puolustuksesta ja täydellisestä hallinnasta. Valitettavasti kaduilta löytyvien sosiopaattien kiihkeyttä ei voi verrata harjoitustilasta löytyvään energiaan ja voimaan. Niinpä ne harrastajat, jotka eivät ole tehneet läksyjään kaduilla selviytymisen suhteen, ovat alttiita epäonnistumisille. Tämä ei tietenkään tarkoita, että he välttämättä epäonnistuisivat. Se tarkoittaa kuitenkin sitä, että he selviytyisivät silloin treenitavastaan huolimatta.

Mitä sinä tekisit, jos...? Oletko tosissasi visualisoinut erilaisia skenaarioita ja miettinyt, mitä sinun olisi tarpeellista tehdä, jotta pääsisit turvallisesti pois tilanteesta? Pois käveleminen vaatii rohkeutta. Onko vältteleminen osa itsepuolustusjärjestelmääsi? Kuinka pitkälle olisit valmis menemään välttääksesi fyysisiä vammoja? Olisitko valmis tappamaan? Millaisia moraalisia ja eettisiä kysymyksiä vastauksesi nostavat esiin? Onko sinulla jonkinlainen ohjenuora, joka tukisi sinua oikeusistuimen edessä tai katsoessasi peiliin?

Kun harjoittelet oikeudenmukaisesti ja kunnioitat koko ihmisyyttä, käsität Brucen sanojen syvimmän tason. Vain silloin, jos se on viimeinen keino, minä hyväksyn hänen viestinsä.

9 – Älä tyydy keskinkertaisuuteen

Tässä käskyssä on kolme keskeistä osaa. Jokainen ihminen on luotu kehittymään paremmaksi, ja aivomme ja kehomme on rakennettu menestymistä varten. Me käytäme vain pientä osaa aivokapasiteetistamme. Lihaksemme sekä sydämemme ja verisuonemme pystyvät kehittymään huimasti, ja olemme vasta alkaneet tutkia ja ymmärtää hengellisen kehittymisen voimaa.

Kerroin aiemmin, että mieli hallitsee ja ohjaa kehoa. Minä uskon, että me kaikki rikomme silloin tällöin kolmea perussääntöä, jotka estävät meitä maksimoimasta suoritustamme ja kehittymistämme monella eri osa-alueella.

VÄLTÄ VERTAILUA: Kilpaile itseäsi vastaan, käytä toisia ihmisiä vain inspiraation lähteenä. Jos joku on sinua parempi, käytä hänen taitotasoaan tavoitteena. Ota selvää, kuinka hän harjoittelee ja mihin hän uskoo. Monet ihmiset eivät ymmärrä tätä ja turhautuvat omaan treenaamiseensa. Vähättelevä ego on petollinen ja työskentelee aina kovemmin kuin sinä. On sinun tehtäväsi purkaa tämä tunnepuolen aikapommi ja keskittyä omaan polkuusi.

ÄLÄ ARVOSTELE: Älä arvostele toisia. Älä arvostele edes itseäsi. Opettele arvioimaan, diagnosoimaan, punnitsemaan ja harkitsemaan. Kun korvaat arvostelemisen analysoimisella, saavutat sillä paljon enemmän. Kuten vertaileminenkin, arvosteleminen johtaa meidät kiertotielle kohti tavoitteitamme. Astumme usein erilaisiin tilanteisiin (ihmissuhteet, työt, taistelut) murehtien, mitä muut tuovat niihin mukanaan. Kuinka oletat voivasi olla oma itsesi ja työstää itseäsi, jos keskityt vain muihin? Todellista oppimista ja kasvamista tapahtuu silloin, kun alamme huomata taipumuksemme vertailuun ja arvioimiseen.

RAJOITTAVAT USKOMUKSET: Monille meistä on syötetty negatiivisia ennakkoasenteita koko elämämme ajan, ja nämä ajatukset kehittyvät vähitellen omiksi virheellisiksi uskomuksiksimme. Ja ne todella hankaloittavat kasvuamme. Kuinka usein sanomme tai kuulemme seuraavaa: ”et pysty”, ”siinä kestää liian kauan”, ”en tule koskaan kykenemään siihen”, ”mitä järkeä siinä on”... Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta ymmärsit varmaan pointin. Sellaiset uskomukset, jotka eivät auta meitä saavuttamaan tavoitteitamme, menestystä, onnellisuutta tai unelmia, täytyy poistaa ajatuksistamme. Se on helppo prosessi... ellet usko, että se on liian vaikeaa.

Muistat vain, että aloittaminen positiivisella mielellä on yhtä tärkeää kuin aloittaminen itsessään.

Toinen tärkeä idea, yritykseni luoma suorittamisen kehittämisen kaava, on seuraavanlainen. Kuulet usein motivaatiopuhujien sanovan, ”potentiaalisi on rajaton”. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Itse asiassa, ’potentiaali’ on hyvinkin rajallinen, kun taas ’kyvykkyys’ on rajaton. Mietipä itsekin (ja kyllä, tiedetään - tämä ei ole ollenkaan perinteinen tapa ajatella). Taitosi tehdä jotain rajoittuu kyvykkyyteen, mutta kyvykkyyttä voi työstää päivittäin, jolloin se kehittyy jatkuvasti. Potentiaali puolestaan on muuttumaton: sitä rajoittaa se, että olet ihminen, tiettyä sukupuolta, tietyn ikäinen, kokoinen ja niin edelleen. Potentiaali on myös jotain sellaista, jota emme vielä pysty tekemään. Suorituksen maksimoinnin niksi piilee siinä, että me kykenemme tekemään uudelleenmuotoiluja, muuttamaan omia näkökulmiamme ja kohdistamaan energiamme nykyisiin taitoihimme sekä unohtamaan, mitä voisimmekaan tehdä, jos...

Kuulostaako sekavalta? Lue siis kaksi seuraavaa kappaletta ja pohdiskele hieman.

Olen pitänyt useita motivaatioseminaareja tällaiseen näkökulman muutokseen liittyen eli voimaannuttamisprosessiin, jota kutsun nimellä Huippusuorittamisen myytti. Jotta kykenisit miettimään, arvioimaan, suunnittelemaan ja etenemään, sinun täytyy ymmärtää, mikä ero on kyvykkyydellä ja potentiaalilla. Se, mitä pystyt tekemään, on kyvykkyytesi. Se, mitä haluaisit pystyä tekemään, on potentiaalisi. Mutta loppupeleissä voit kuitenkin tehdä vain juuri sen, minkä voit.

Pohdi hetki tätä sanontaa: ”Et voi koskaan tietää, kuinka paljon pystyt tekemään, ellet yritä tehdä enemmän kuin mihin pystyt.” Kun harjoittelet, arvioi kyvykkyytesi, tunnusta potentiaalisi suuremmaksi ja luo itsellesi realistisia tavoitteita, jotta koet onnistumisen tunteita säännöllisesti ja etenet matkallasi itsesi hallintaan. Mutta älä takerru potentiaaliisi.

Monet itsepuolustus- ja taistelulajien harrastajat rajoittavat omaa kyvykkyyttään, koska he eivät jaa tietoa, ota selvää muista vaihtoehdoista ja ajatuksista tai kysy kysymyksiä. Jotta pääsisit eroon tekniikoiden ja tyylisuuntien rajoituksista, sinun täytyy haastaa kaikki vallitsevat ajatuksesi, jotta treenaamisesi johtaa vankkumattomattomaan uskoon omista taidoistasi.

10 – Älä moiti muita tyylisuuntia

Bruce Leen sanoin, “ihminen, elävä olento, luova yksilö, on aina tärkeämpi kuin yksikään vakiintunut tyylisuunta tai järjestelmä”. Tämä käsky on tärkeä kahdesta eri syystä. Ensinnäkin, henkisellä tasolla, on tärkeää olla sovussa niiden kanssa, joita kohtaamme. Tämä asenne on tarttuvaa lajia, ja jos me kaikki omaksuisimme rakastavamman ja myötätuntoisemman asenteen elämää ja kanssaihmisiämme kohtaan, onnellisuus ja mielenrauha lisääntyisivät huimasti.

Taistelulajien maailmassa on niin paljon vertailua, vähättelevää kilpailuhenkeä ja politiikkaa, että tämä ala muistuttaa lähinnä sotivia valtioita ja kaupunkeja ja maita pilaavia kilpailevia jengejä pienoiskoossa. Mieti tätä.

Me olemme samalla puolella. Treenaamme tehdäksemme itsestämme parempia. Valitsemme eri koulukuntia ja tyylisuuntia erilaisista syistä johtuen. Mutta me kaikki haluamme samaa. Rauhaa. Sisäistä rauhaa. Itseluottamusta. Itsehillintää ja –hallintaa.

Pidä siis mielesi avoinna. Säilytä “aloittelijan mielentila”. Aloittelija rakastaa oppia uutta, hän on tarkkaavainen ja intensiivinen. Opettele kommunikoimaan, kuuntele mitä sanotaan, ja kuuntele kehonkielen ääntä. Kun joku näyttää sinulle erilaisen tavan tehdä jotain tai kertoo erilaisesta lähestymistavasta, kuuntele tarkasti. Makustele, sulattele ja omaksu se.

Ja toiseksi, taistelulajiharrastajana ja itsepuolustusasiantuntijana sinulla ei ole varaa rajoittaa harjoittelua. Mitä enemmän ymmärrät eri strategioista, lähestymistavoista, asenteista ja metodeista, sitä enemmän voit luottaa itseesi.

Joten muista, että harjoittelun tulee olla kokonaisvaltaista: mieli, keho ja henki yhdessä.

(*Huomaa myös, kuinka nämä käskyt liittyvät kaikki toisiinsa ja kuinka heikkous jollain osa-alueella voi hyvin heittää koko pakan sekaisin.)

-Tony Blauer

 

Tämä oli ensimmäinen kappale Tony Blauerin katuselviytymisen oppaasta BE YOUR OWN BODYGUARD.

Artikkeli on julkaista Tony Blauerin luvalla.

Copyright Tony Blauer/Blauer Tactical Systems

Katso lisää Personal Defense Readiness -konseptista ja ATC:n tarjoamasta PDR-koulutuksesta täältä:

http://pdrteam.com/

http://atc.armoria.fi/fi/PDR

http://www.tonyblauer.com/