Mitä ampumaurheilu voisi oppia golfilta?

19
Kes
2013
hempai

Mitä ampumaurheilu voisi oppia golfilta?

Liittojulkaisu
Suomen Golfliiton jäsenlehti on erinomainen julkaisu! Lehti on painolaadultaan aikakausilehteen verrattavissa ja juttujen taso on vielä sitäkin parempi. Jokaisessa numerossa on kiinnostavia artikkeleita esimerkiksi golfin tekniikasta, pelistrategioista, golfkentistä ja -välineistä sekä ajankohtaisia uutisia. Suomen Ampumaurheiluliiton julkaisu puolestaan tuntuu olevan pikemminkin tiedote kuin mielenkiintoinen lajijulkaisu.

Tasoitusjärjestelmä
Golfin tasoitusjärjestelmä on nerokas keksintö! Tasoitusjärjestelmän avulla täysin aloittelija ja kokenut pelaaja voivat kilpailla keskenään tasaväkisesti. Aloittelija saa "tasoitusta" omaan taitotasoonsa nähden ja näin pelaaminen pysyy mielekkäänä molemmille osapuolille. Lisäksi tasoituksia vertailemalla pystyy halutessaan valitsemalleen itselleen samantasoista peliseuraa vaikka täysin tuntemattomista ihmisistä. Vastaavan järjestelmän jalkauttaminen esimerkiksi seurojen viikkokisatoimintaan laajassa mittakaavassa auttaisi varmasti uusien harrastajien motivoinnissa!

Kohteliaisuus & tasa-arvo
Olen kuullut kyllästymiseen asti tarinoita siitä kuinka aloittelijana ampumaradalle menevä on saanut osakseen vain hylkimistä ja alentamista radalla olevilta kokeneemmilta harrastajilta. Milloin on ollut vääränlaiset aseet tai on edustanut "väärää" alalajia. Golfissa tätä ongelmaa ei yksinkertaisesti ole. Kentälle mennessäsi kaikki tervehtivät ja ovat aidosti kannustavia. Eräs ammunnankouluttajamme kuvaili golfia erinomaisesti, kentällä ei ole pankinjohtajia ja putkimiehiä, on vain golfareita. Ei ole mitään väliä oletko aloittelija vai pro, olet yhtä lailla golfari ja pelikaveri. Ottakaamme tästä oppia seuraavalle kerralle kun radalla kohtaamme kanssaharrastajia. Ampumaurheilu kuuluu kaikille harrastajille, uusille ja vanhoille, huonommille ja paremmille, riistamaaliampujille ja practical-ampujille.

Valtakunnalliset lajiintutustumiset
Suomen Golfliitto ry järjestää vuosittain valtakunnallisen Golfviikon, joka pitää sisällään kymmeniä lajiintutustumistapahtumia maamme jokaisessa kolkassa. Tapahtumissa lajista kiinnostuneet perehdytetään golfin luonteeseen ja he pääsevät kokeilemaan lajin eri osa-alueita. Tutustuminen kestää noin kaksi tuntia ja niiden vetäjinä toimivat yleensä seurojen/klubien valmentajat. Itse tapahtumien lisäksi Golfviikolla on oma Facebook-sivu, näkyvä paikka liiton sivuilla ja sitä markkinoidaan myös golfjulkaisuissa. Vastaava tapahtuma sopisi täydellisestä myös ampumaurheilun puolelle. Oikeastaan vain tälläisilla tapahtumilla saisimme lajimme kuihtumisen pysäytettyä ja harrastajamäärät uuteen nousuun!

 

Hemmo Päiveröinen