Naiset miesvaltaisissa harrastuksissa

09
Maa
2013
hempai

Naiset miesvaltaisissa harrastuksissa

Armoria Training Centre kouluttaa ammuntaa, itsepuolustusta ja turva-alaa. Nämä kaikki ovat hyvin miesvaltaisia aloja, joissa naisharrastajat ovat vielä tänäkin päivänä lähes harvinaisuus. Järjestimme 8.3.2013 ATC Naistenpäivän nimenomaan rikkoaksemme näitä tarpeettomia raja-aitoja ja tutustuttaaksemme mahdollisimman monta naista näihin hienoihin harrastuksiin. Järjestimme Naistenpäivän aikana harrastuskokeiluja ja -koulutuksia pistooliammunnasta (mukaanlukien ATC:n Luotikeilaus), itsepuolustuksesta ja toiminnallisesta kuntosaliharjoittelusta.  Kaikki tapahtumat olivat avoinna vain naisille ja ne olivat täysin maksuttomia. Päivän aikana ammuntaa, itsepuolustusta ja toiminnallista kuntosaliharjoittelua pääsi kokeilemaan yhteensä lähes 50 naista ja tyttöä. Kaikki osallistujat nauttivat sanoinkuvailemattomasti kokemastaan ja heidän positiivisten kokemuksiensa innoittamana haluan hieman purkaa ammunnan, itsepuolustuksen ja toiminnallisen kuntosaliharjoittelun naisille sopivuuteen liittyviä harhakäsityksiä.

Ammunta

Pistooliammunnassa on kaksi tekniikkaosa-aluetta, jotka ovat tärkeydessään aivan ylitse muiden. Ne ovat oikeaoppinen tähtääminen/tähtäinkuva sekä laukaisutekniikka. Nämä kaksi asiaa ovat ehdottomia edellytyksiä onnistuneelle ampumasuoritukselle. Tähtäämisellä tarkoitaan sitä kuinka etutähtäin (jyvä) ja takatähtäin (hahlo) laitetaan keskenään linjaan, jotta ase osoittaa suorassa kohti taulua. Laukaisutekniikalla tarkoitetaan sitä kuinka ase laukaistaan tasaisesti liipaisimesta puristamalla ilman, että asetta kääntää liipaisinsormellaan väärään suuntaan. Jos nämä kaksi asiaa pystyy tekemään hyvin niin myös osumat ovat hyviä. Tässä vaiheessa moni jo miettii, että siinäkö kaikki? Eikö tarvitsekaan supermiehen voimia pitääkseen asetta paikallaan tai Raybaneja näyttääkseen coolilta? Miksi siis naiset eivät voisi olla hyviä ampujia siinä missä miehetkin? Niinpä! Kyllä voivat! Ampumaurheilussa ei ole mitään osa-aluetta mikä tekisi siitä yhtään paremmin miehille kuin naisille sopivamman. Ja kaiken lisäksi naisilla on hihassaan yksi sellainen valttikortti, jota miehillä ei ole. He nimittäin pystyvät keskittymään kahteen asiaan (tähtääminen ja laukaisu) yhtä aikaa, joten hyvä ampumasuoritus tulee heiltä luonnollisemmin kuin miehiltä.

Itsepuolustus

On meidän jokaisen vastuulla puolustaa itse itseämme. Kukaan muu ei tee sitä puolestamme. On vain yksi asia miksi perinteisesti on ajateltu etteivät naiset pysty puolustamaan itseään.

”Valtaosassa petolajeista nimenomaan naaras on se, joka metsästää ruoan ja puolustaa laumaansa. Miksi sitten ihmislajissa naisia pidetään kykenemättöminä puolustamaan itseään? Vastaus on yllättävän yksinkertainen: sota-aikoina nimenomaan miehet on lähetetty sotimaan perheen/heimon/maan puolesta, jotta lisääntymiskykyiset naiset pystyvät jatkamaan sukua vielä sodan jälkeenkin. Näin on muodostunut harhakäsite siitä, että nainen ei pysty itse puolustamaan itseään.”
- Rick Randolph

Realistisessa itsepuolustuksessa ei jaeta tyylipisteitä vaan siinä mitataan ainoastaan ihmisen motivoituneisuutta ja tahtoa puolustaa itseään. Ja nämä asiat ovat samat riippumatta sukupuolesta. Mitä sinä olisit valmis tekemään puolustaaksesi itseäsi ja perhettäsi? Ota siis härkää sarvista ja unohda stereotypiat! Sinä olet vastuussa omasta turvallisuudestasi, joten siinä ei ole sukupuolella mitään väliä!

Toiminnallinen kuntosaliharjoittelu

Toiminnallisessa kuntosaliharjoittelussa tarkoituksena on hyödyntää oman kehosi maksimaalista suorituskykyä luonnollisilla liikkumistavoilla. Painoarvo on nimenomaan sillä mitä sinä pystyt tekemään. Tässä niin kuin itsepuolustuksessakin on väliä vain sillä mitä sinä olet valmis tekemään. Annatko stereotypian masentaa itsesi vai päätätkö tehdä enemmän? Toiminnallisessa kuntosaliharjoittelussa ei tavoitella vain yhtä asiaa vaan jokainen voi asettaa omat tavoitteensa. Se tukee myös erinomaisella tavalla kykyäsi puolustaa itseäsi, koska parempikuntoisia ihmisiä on vaikeampi satuttaa!

 

Näiden argumenttien pohjalta on hyvin vaikea allekirjoittaa väitettä siitä, että mikään tarjoamistamme palveluistamme kuuluisi olla miesvaltaisia. Kaikissa näissä lajeissa on kyse yksilöistä, ei sukupuolesta. Ylittäkää siis odotuksenne ja tulkaa laittamaan tiskivuorot uusiksi!

- Hemmo Päiveröinen