Paras puolustus: motivaatio, Hemmo Päiveröinen

Paras puolustus: motivaatio, Hemmo Päiveröinen

Miksi niin moni hyökkääjä onnistuu satuttamaan tai pahimmassa tapauksessa tappamaan uhrinsa? Ovatko kaikki hyökkääjät niin hyviä ja taitavia, että heidän voittamiseensa vaatisi vuosien itsepuolustuskoulutuksen? Vai voimmeko olettaa, että se johtuu pikemminkin uhrin kyvyttömyydestä kuin hyökkääjän kyvyistä?

Henkilökohtaisesti en usko, että asialla on juurikaan tekemistä teknisen osaamisen kanssa. Ei hyökkääjään eikä uhrin. Kyse on pikemminkin siitä miten skenaario on jo alunperin aseteltu. Puhumme aina hyökkääjistä ja uhreista, voittajista ja häviäjistä, pahoinpitelijästä ja pahoinpidellystä… Luomme siis mieleemme jo valmiiksi absoluuttisen mallin siitä miten tilanteessa tulee käymään. Vain toinen tilanteessa olevista voi olla voittaja, ja koska emme usko tarpeeksi itseemme, tyydymme meille valmiiksi valittuun rooliin, uhrin rooliin.

Yleensä hyökkääjän sanoessa "jos teet niin kuin sanon, en satuta sinua" uhri tyytyy rooliinsa ja tottelee. Mikä muita ihmisiä satuttavasta hyökkääjästä tekee niin luotettavan, että uskot hänen sanaansa ja teet niin kuin hän käskee?  -Tony Blauer

Oletko koskaan nähnyt luonto-ohjelmaa, jossa pedon takaa-ajama saalis tyytyisi "heikomman" rooliin ja antautuisi taistelutta? Vaikka faktat selvästi osoittavat, että peto on saalistaan nopeampi sekä vahvempi ja se on syntynyt saalistamaan. Miksi ihmeessä saalis sitten edes yrittää taistella vastaan?

Siksi koska jos se luovuttaa, se kuolee.

Personal Defense Readiness -järjestelmässä koulutamme kolmen P:n listaa, jonka tarkoituksena on jäsennellä sinulle tärkeimmät asiat. Lista voi koostua mistä tahansa asioista, ihmisistä, tunteista... Kunhan ne täyttävät kolme vaatimusta. Listalla olevien kohtien tulee olla henkilökohtaisia (personal), ajankohtaisia (present) ja tunneperäisiä (passionate).

Kirjoita listasi ajan kanssa ja kirjaa siihen kaikki sinulle tärkeät asiat. Listalla olevat asiat voivat olla mitä vain kunhan ne ovat sinulle kallisarvioisia. Tehtyäsi listan tarkkaile sitä seuraavassa valossa:

Jos et puolusta itseäsi, menetät kaikki listallasi olevat asiat.

Kyse ei ole siitä kuinka hyvä kamppailija olet, ei siitä kuinka iso tai nopea olet eikä siitä onko sinulla "vähemmän hävittävää" kuin jollain muulla. Kyse on siitä, että jos et puolusta itseäsi, menetät kaiken sinulle tärkeän. Tuleeko sinulla koskaan olemaan huippu-urheilijan fysiikkaa tai MMA-ottelijan tekniikkaa? Tuskin. Mutta vaikka ei tulisikaan olemaan niin mitä muita vaihtoehtoja sinulla on kuin puolustaa itseäsi? Kuka muu sen tekee puolestasi? 

"Be your own bodyguard" -Tony Blauer

Mieti hetki, että mitä tekisit jos joku satuttaisi lastasi. Olet tulossa töistä kotiin ja huomaat jonkun murtautuneen kotiisi, jossa pieni lapsesi on yksin. Mitä tekisit? Ihmisten yleisin vastaus on: "mitä tahansa". Miksi et sitten tekisi samaa itsesi puolesta? Palaa hetkeksi takaisin listaasi ja jos lapsesi on listalla niin huomaat, että itsesi puolustaminen on yhtä kuin lapsesi puolustaminen. Siinä luulisi olevan motivaatiota tarpeeksi.

- Hemmo Päiveröinen

Kirjoittaja on Armoria Training Centren toiminnanjohtaja sekä sertifioitu Personal Defense Readiness ja S.P.E.A.R. System™ -valmentaja.