Suojaajan määrittäminen, Monte Gould

Suojaajan määrittäminen, Monte Gould

Henkivartija vai henkilösuojaaja?

Johdanto

Sain ensikosketukseni suojaajana toimimiseen vuonna 1982 kun aloitin vartijan työt pienessä Californialaisessa yrityksessä. Olin nuori mies täynnä tulta ja tappuraa, agressiivisesti etsien tilaisuuksia päästä tappeluihin. Ensimmäinen lähisuojatehtäväni oli nuoren kauniin naisen suojeleminen hänen saatuaan tappouhkauksia entiseltä poikakaveriltaan. Työnantajani lähetti minut aseineni pysymään naisen luona yli kuukauden. Tämä oli myös ensimmäinen kerta kun katsoin MTV:tä ja vietin lukemattomia tunteja täydessä tylsyydessä. Odotin ja toivoin, että naisen paha poikakaveri ilmestyisi. Minulla ei ollut hajuakaan vastuualueistani enkä edes tiennyt, että mitä olin tekemässä. Käytin siviilivaatteita, kannoin asetta ja olin naisen luona 5-6 päivää viikossa kuukauden ajan.Yhtään kertaa ei naisen poikakaveri ilmestynyt paikalle. Palkka oli huono enkä tietenkään saanut mitään etuja tai pitkäaikaista työsuhdetta tehtävässäni. Työnantajani teki kaiken voiton ja minä olin vain täytettä täyttämään tarvittavan paikan. Sen jälkeen olen työskennellyt julkisuuden henkilöiden, yritysjohtajien, poliitikoiden ja monien muiden kanssa. Olen matkustanut maailmanlaajuisesti antamassa neuvoja, konsultoimassa ja avustamassa yksilöitä sekä organisaatioita. Olen opiskellut suojaajan työtä, uhkakartoitusta ja turvallisuutta yli 25 vuotta. Tänä aikana olen näiden kokemusteni perusteella vetänyt muutamia johtopäätöksiä.

”Henkivartija”

Suurin osa ”henkivartijan” työstä on lyhyt- ja väliaikaista sopimustyötä keskinkertaisella palkalla työskennellen matalariskisille asiakkaille. Monissa tapauksessa ”henkivartijat” palkataan erittäin lyhyeksi ajaksi selvästi näkymään julkisten hahmojen kanssa. Nämä vaatehengaritehtävät ovat monesti vain hiemat parempia kuin staattiset vartijatehtävät. Joskus he työskentelevät vartijakoiran tehtävissä sattuen vain olemaan ihmisiä. ”Henkivartijat” palkataan hoitamaan lihamuurin tehtävät yhdistettynä ammattilaisiin, jotka hoitavat strategisoinnin ja suunnittelun asiakkaan kanssa. Tämä pitää paikkansa erityisesti julkisuuden henkilöiden kanssa. Asevoimissa nämä henkilöt ovat sotilaita univormussa rajoittamassa pääsyä korkea-arvoisten komentajien luokse. Yritysmaailmassa he toimivat vartijoina tehtävänään rajoittaa kulkua, turvata tiettyjä alueita sekä kohdata ja poistaa häiriöhenkilöitä. Suurin osa näissä tehtävissä toimivista keskittyvät fyysiseen ja selvästi näkyvään turvaamiseen luottaen vain uhkaavuuteen ja lähitaistelutaitoihin. He harjoittelevat aseenriistotekniikoita, puolustautumista veitsihyökkäystä vastaan, lyömäaseiden käyttöä, timanttimuodostelmia, aseiden (kiväärien, pistoolien ja kaikkien todella siistien aseiden) käyttöä sekä "triplamaahanheittosuperninja" -toimintaa. Minun kokemukseni mukaan tällainen toiminta on täysin virheellistä, epäammattimaista ja lapsellista. Fyysisen voiman käyttö on aina se vihoviimeinen keino. Fyysisen voiman käyttö tarkoittaa, että olet epäonnistunut suojaajan tehtävässäsi. Fyysisen voimankäyttö tarkoittaa, että vastaat uhkaan, se on reagoimista. Reaktio on aina hitaampi kuin toiminta.

Hyökkääjän koko, lähitaistelutaidot ja kohteen pelottelu eivät ratkaise hyökkäyksen onnistumista ja epäonnistumista. Hyvin usein hyökkäykset toteutetaan lähietäisyydeltä käyttäen ampuma-asetta. Fyysisen voiman käyttäminen myös tarkoittaa, että ei ole pystytty tunnistamaan puutteita, strategioita ja vaihtoehtoja tarpeeksi tehokkaasti ennen hyökkäystä. Nyt sitten reagoidaan hyökkäykseen eikä se todennäköisesti tule onnistumaan. Välittömän reagoinnin ansiosta asiakas pystytään evakuoimaan, aloittamaan ensiapu, toimittamaan hänet sairaalaan sekä kiinniottamaan hyökkääjän, joka tappoi, vahingoitti tai loukkasi asiakasta. Jos on onnekas sekä ymmärtää ajan, etäisyyden ja ihmismekaniikan toiminnan niin pystyy ehkä estämään ylimääräisten vammojen syntymisen asiakkaalle.

Jos tutkitaan onnistuneita hyökkäyksiä niin huomataan yksi näitä kaikkia yhdistävä tekijä; epäilty on onnistunut pääseemän tarpeeksi lähelle asiakasta sekä onnistunut mitätöimään paikalla olleet turvallisuustoimijat, jos niitä oli paikalla alunperinkään. Mutta paikalla on ollut kyllä useita "henkivartijoita", joista on vain hieman enemmän hyötyä kuin muista murhan tai hyökkäyksen todistajista. Hyökkäys onnistui ja asiakkaan suojaajat vain reagoivat ottaaksen tekijän kiinni hyökkäyksen jälkeen. Tällainen toiminta ei vakuuta minua eikä ole rahan sijoittamisen arvoista. Mielestäni joissain tapauksissa parempi vaihtoehto olisi jopa hyvin koulutettu koira. Loppujen lopuksi se kuitenkin tottelee hyvin, pysyy hereillä vartiossa, ei tule töihin humalassa, on koko ajan varuillaan, tarvitsee hyvin vähän vettä ja ruokaa eikä ole kovin kallis hankinta. Se ei nolaa asiakasta, tule töihin myöhässä, lauo typeryyksiä, ole kaupan eikä vaadi parempia työolosuhteita ja etuja. Monesti ne ovat paljon tietoisempia mahdollisista vaaroista ja välittömistä uhkista. Ne ovat usein myös kovempi pelote hyökkääjälle.

”Henkilösuojaaja”

Monitaitoinen yksilö, hän on samaan aikaan henkilökohtainen organisoija, suunnittelija, strategisti, turvapäällikkö, ensihoitaja ja ammattilainen. Yleensä nämä paikat ovat hyvin rahoitettuja ja sisältävät erinomaiset työsuhde-edut. Nykyään tälle alalle tarjotaan monessa paikassa ympäri maailman yliopistotason tutkintoja. Henkilösuojaajan on kyettävä arvioimaan asiakkaansa haavoittuivaisuutta ja häneen kohdistuvia uhkia ja toimittava niiden mukaan. Kaikkien asiakkaiden haavoittuvaisuudet, uhkat ja budjetit eivät ole samanlaisia. Yritykset vaativat ammattitason suojauspalveluita johtajiensa vakuutusehtojen vuoksi. Meidän on kyettävä sopeutumaan yritysmaailmaan, pukeuduttava sen mukaan, toimittava sen mukaan ja kyettävä olemaan näkymättömiä heidän joukossaan. Meidän on vältettävä asiakkaan nolaaminen hoitaessamme hänen suojaamista ja turvallisuutta. Henkilösuojaaja avustaa toimintamallien luomisessa yrityksille, organisaatioille ja yksilöille. Sinulta vaaditaan osallistumista juhliin, kokoontumisiin ja tapahtumiin. Sinun tulee näyttää ammattilaiselta ja ylläpitää ammattimaista vaikutelmaa koko ajan.

Loppusanat

Ero ”henkivartijan” ja ”henkilösuojaajan” välillä voi tuntua abstraktilta, mutta se syntyy jatkuvan onnistuneen alalla työllistymisen, tunnustuksen ja ajatusmallien muuttumisesta alan ymmärtämisen suhteen. Tämä ammatti kehittyy ja muuttuu enemmän ja enemmän joka vuosi. Nykyaikaisesti koulututetut ammattilaiset ovat valtaamassa alaa, he jotka ovat valmiita kehittämään itseään, ammattiaan ja viidennen ammatin arvovaltaa. Henkivartijan ja henkilösuojaajan ero on siis sama kuin väliaikaisen keittäjän ja ammattikokin välillä tai ero talonpoikaissotilaan ja samurain välillä.

- Monte Gould