Taktinen ampuja pistoolin toiminta-ammuntakilpailussa

27
Maa
2014
hempai

Taktinen ampuja pistoolin toiminta-ammuntakilpailussa

Etenkin Suomessa vallitsee vahva jako asetta työkseen kantavien sekä taktista ammuntaa harjoittelevien ja toiminta-ammuntakilpailuihin osallistuvien välillä. Usein kuulee sanottavan, että "toiminta-ammuntakilpailut ovat epärealistisia ja ne aiheuttavat vaarallisia harjoitteluarpia taktisille ampujille". Mikäli taktinen ampuja harjoittelisi esimerkiksi IPSC-ammuntaa aktiivisesti ja kilpailisi paljon niin se voisikin pitää paikkansa, mutta pariin kilpailuun osallistumisesta vuosittain on vain ja ainoastaan hyötyä. Tässä kirjoituksessa perustelen miksi myös taktisten ampujien tulisi osallistua toiminta-ammuntakilpailuihin.

Ampumataidon mittari

Toiminta-ammuntakilpailut ovat erinomaisia mittareita yksittäisille tekniikan osa-alueille kuten laukaisutekniikalle, tähtäämistekniikalle, taulujen vaihdoille, liikkeestä ampumiselle yms. Toiminta-ammuntakilpailuissa on myös monia sellaisia osa-alueita, jotka eivät sovellu taktiseen ympäristöön alkujaankaan ja näihin monet taktiset ampujat myös erehtyvät takertumaan. Ampumisen perusteet ovat kuitenkin samat, olipa kyseessä sitten toiminta-ampuja tai taktinen ampuja. Keskimääräisesti suomalaiset taktiset ampujat ovat teknisesti suhteellisen heikkotasoisia ampujia. Ainakin verrattuna toimintalajien urheiluampujiin. Siksi on erittäin tärkeä käydä toiminta-ammuntakilpailussa, jossa ampumataitonsa pääsee mittamaan jopa valtakunnan parhaimpia vastaan. On turha takertua "IPSC:n epärealistisuuteen" jos A-osuman ampuminen 15 metristä vie tuplasti samassa luokassa ampuvaa toiminta-ampujaa kauemmin. Tai jos osumat ovat piikkareissa juoksevaa kilpa-ampujaa huonommat. Taktisen ampujan ei todellakaan tarvitse pärjätä toiminta-ampujille "kilpailutekniikassa", mutta osuminen ja ampumanopeus ovat yhtä lailla taktisia kuin toiminnallisiakin taitoja eikä niissä heikompaa tulosta voi perustella "taktiikalla" tai "realistisuudella".

Stressitilanteessa ampuminen

Tosielämän aseenkäyttötilanne on millä tahansa mittarilla mitattuna erittäin stressaava tilanne. Harjoitustilanne sen sijaan ei ole. Taktisen ampujan toimintakyvyn kannalta olisi kuitenkin tärkeää päästä harjoittelemaan aseenkäyttöä myös stressitilanteessa. Toiminta-ammuntakilpailu on tähän tarkoitukseen erinomainen tilaisuus. Kilpailutilanne on aina stressaava ja etenkin toiminta-ammuntakilpailussa ampuja joutuu aina epämukavuusalueelleen ja suoriutumaan paineen alla.

Hauskuus

Asetta työkseen kantavat suhtautuvat (tai ainakin pitäisi suhtautua) ampumiseen ja aseenkäytön harjoitteluun mitä suurimmalla vakavuudella. Tosielämän aseenkäyttötilanne on aina negatiivinen kokemus ja sitä varten harjoitellaan tosissaan. Ja niin se pitääkin olla, mutta helposti vakavaa tilannetta varten harjoitellessa katoaa myös harjoittelun ja ampumisen ilo. Ampuminen on hauskaa ja sen harjoittelu etenkin hyvässä porukassa on mitä parhain ajanviete. Toiminta-ammuntakilpailuun osallistumalla myös taktiset ampujat saavat hetkeksi unohtaa tosielämän realiteetit sekä piinaavat taktiset ongelmat ja vaan nauttia ampumisen ilosta. Ja tämä kaikki hyvässä seurassa iloisessa tapahtumassa. Tällainen positiivinen kokemus tuo lisäpuhtia arkiseen treenaamiseen ja tekee näin myös taktisesta ampujasta paremman.

 

Diligentia, Vis, Celeritas

Hemmo Päiveröinen